Rengjøringsmateriell og rengjøringsmaskiner du ikke visste fantes

I butikken finnes det utallige produkter for å holde hjemmene våre rene, med spesialprodukter for ulike flater og rom, som kjøkken, bad og så videre. Produktene benyttes også i det offentlige, for eksempel på togstasjoner eller skoler, hvor det også ofte blir brukt ulike rengjøringsmaskiner, som gulvvaskemaskiner, dampvaskere og høytrykksvaskere. Annonsører fremmer disse produktene ved å gi uttrykk for at de har med renslighet og hygiene å gjøre, og nye produkter vises ofte på reklame. Det er mye mulig at rengjøring er lettere nå enn det var før i tiden, da det ikke var mye å velge mellom – men hva vet vi egentlig om miljøbelastningen til disse produktene? Er noen produkter mindre miljøbelastende enn andre? Svaret er ja.

Rengjøring med tørris

Noen ganger blir det ikke rent ved å bruke såpe og vann, og det er nødvendigvis ikke særlig miljøvennlig heller. En ny revolusjon innen rengjøring er i anmarsj og et av produktene som er ny for de fleste er rengjøringsmaskiner som bruker tørris for å gjøre rent. Teknologien bak maskinen ligner en del på sandblåsingsutstyr, men er mye mer skånsom mot overflaten. Man fyller en liten mengde sand eller kalsium på maskinen, og ved hjelp av trykkluft og tørris blåses partiklene ned mot underlaget, som etterlates helt rent og hygienisk. Man unngår miljøskade, dyre vaskemidler og problem med avfall som må deponeres etter bruk.

Rengjøring med torris

Hvorfor velge økologiske rengjøringsmidler?

Det åpenbare svaret er selvfølgelig: De inneholder ingen syntetiske midler. Det i seg selv er en god grunn til å velge økologisk, da det har kommet frem i lyset at mange syntetiske midler har noe tvilsomme effekter. De økologiske rengjøringsmidlene er også ofte laget av 100 % plantebaserte ingredienser som er fullstendig biologisk nedbrytbare og emballasjene er ofte laget av resirkulert materiale. De har også den egenskapen at de er fullstendig biologisk nedbrytbare. De aller fleste er ikke testet på dyr og er dermed også cruelty-free. Mange tenker kanskje at dette bare angår rengjøringsmidler i flytende og fast form til blant annet gulv, vegger og klær, men det strekker seg faktisk også til å gjelde andre typer stoffer, som for eksempel kluter og koster. Man får kjøpt mopper, kluter og annet utstyr som er produsert av resirkulert materiale. Dersom man er nødt til å benytte engangsmopper og lignende, finnes det også resirkulerte og fullstendig nedbrytbare engangsmopper som kun inneholde miljøvennlig produkter. Så hvis man vil ta et tak for miljø, helse og bærekraftighet, er økologiske rengjøringsmidler helt klart det beste valget.

Comments are closed.